Projecte Contribució a l’atenció de nens de mares solteres en les crèches de l’Associació Solidarité Féminine

Memòria de Finançament

Introducció

Tant en el context del Marroc com en els països de cultura similar, de totes les poblacions vulnerables, l’infant nascut fora del matrimoni i la seva mare són els més exposats a totes les formes de discriminació, exclusió, violència i explotació. Són rebutjats pel seu entorn, abandonats a les situacions del carrer i d’extrema precarietat i això sigui quines siguin les circumstàncies de l’embaràs i sigui quina sigui l’edat de la mare.

L'associació Solidarité Féminine (ASF) és una associació reconeguda d’utilitat pública creada el 19 de novembre de 1985 a Casablanca que té per finalitat promoure els drets de la dona i de l’infant. En relació a aquesta finalitat, ASF té per objectiu principal la prevenció de l’abandonament de l’infant per a la rehabilitació socioeconòmica de les mares solteres.

Sense descans, l’ASF alerta l’opinió pública en tots els nivells d’implicació i de responsabilitat, aporta les solucions concretes a les situacions d’exclusió, dota a les mares dels mitjans durables d’educar els seus infants en les condicions dignes i decents dels seus drets, contribuint a la seva autonomització.

Les estadístiques establertes per Solidarité Féminine pel període gener 2003 – desembre 2013, mostren per exemple que 6940 mares solteres (MS) en unes condicions de vulnerabilitat han estat rebudes i acompanyades pel centre d’escolta. Dit això, aquestes xifres representen el número de mares solteres que s’han atrevit a presentar-se a Solidarité Féminine trencant el silenci que envolta el status de la mare soltera.

L’UNICEF calcula que l’any 2008 hi havia al Marroc una mitjana de 18 infants abandonats cada dia. Aquestes xifres, tan alarmants com són, són només la part aparent de l’iceberg ja que no inclouen els naixements i els avortaments clandestins.

La problemàtica de les mares solteres i dels seus nens és un aspecte dels més punyents de la discriminació i de l’exclusió de les dones i dels nens en situació de vulnerabilitat, en la societat marroquina.

En efecte, els nens nascuts fora del matrimoni, com la seva mare, són triplement discriminats i els seus drets són triplement violats:

  • Discriminació i exclusió per la societat que els rebutja des del seu entorn micro/immediat/familiar i fins al seu entorn macro
  • Discriminació i violència jurídica pel sistema legislatiu;
  • Discriminació econòmica a través de la discriminació de la mare soltera condemnada per la llei penal i molt sovint en la impossibilitat de tenir accés a un treball digne.

El projecte

L’ASF, que té per missió la prevenció de l’abandonament dels nens nascuts fora del matrimoni des de fa 29 anys intervenint en situacions d’urgència humanitàries i trencant el tabú que les envolta, s’ha compromès des de la seva creació a desenvolupar i portar accions de protecció i de defensa a favor dels nens de mares solteres

Una vegada les mares solteres estan integrades en els programes de rehabilitació de Solidarité Féminine, els nens es beneficien dels serveis de les crèches (guarderies).

Els nens són totalment cuidats en acollida durant el dia a la crèche : menjar, roba, medicaments, productes d’higiene, joguines i jocs d’aprenentatge…

Les educadores, que fan torns amb les assistents socials, metges, treballen sobre el reforçament del vincle mare-infant i el desenvolupament psicomotor dels nadons.

Els horaris i les tasques de les educadores són organitzats. Les activitats programades tenen per objectiu permetre als nens aprendre les regles de la vida en col·lectivitat: foment de la confiança, control de les ires, disciplina, etc...

Els nens, l’edat dels quals varia entre els 18 mesos i els tres anys es beneficien d’activitats preparant-los a la pre-escolarització (grafisme, cant, color…) encara que les activitats proposades als més petits tenen a veure més amb exercicis de psicomotricitat.

Les educadores garanteixen un seguiment del nen que permet la localització de les dificultats: problemes de salut, problemes en la relació mare-infant, necessitat de seguiment (atenció mèdica, tractaments, vacunació, nutrició). Uns menús adaptats a les necessitats dels nens es duen a terme sota les recomanacions dels professionals de la sanitat infantil.

L’Associació organitza també la circumcisió dels nens beneficiaris del programa de l’ASF amb l’ajuda dels voluntaris. Aquest ritual religiós comporta una importància d’afegitó cultural per a les mares marroquines. S’acompanya del ritual de compra de roba tradicional i d’activitats festives.

Amb la contribució dels voluntaris, sobretot dels estudiants en l’àmbit de les activitats extraescolars programades en benefici de Solidarité Féminine pel seu establiment escolar, els matins dedicats als nens estan organitzats en el si de l’associació on hi ha pallassos i distribució de regals.

Lloc i durada

El lloc del projecte és a la crèche del centre Aïn Sebaâ de Casablanca durant el període de l’1 de gener al 31 de desembre de 2015 (ampliable a tres anys).

Beneficiaris

30 nadons de mares solteres acollits a la crèche del centre Aïn Sebaâ de Casablanca.

Objectius generals i específics del projecte

  • Acollida i acompanyament de 30 nadons de mares solteres en situació de gran vulnerabilitat.
  • Desenvolupament d’un programa que consisteix a respondre als drets fonamentals de 30 nens de mares solteres durant un any: dret a un nom, una nacionalitat, a l’atenció, a les condicions que afavoreixin un molt bon desenvolupament psicomotor, a una educació, a una família.
  • Denúncies de les discriminacions pel que fa a les mares solteres i dels seus nens a través de la defensa de l’ASF.

Activitat en el centre d’Aïn Sebaâ

  • 2 educadores treballen amb l’alfabetitzadora, per dur a terme un programa d’alfabetització funcional al voltant del tema de les atencions als nens.
  • La crèche Aïn Sebaâ alhora que acull els lactants, fa que les activitats d’aprenentatge per al desenvolupament psicomotor es duguin a terme.
  • La crèche es fa càrrec d’una mare per setmana (en rotació) i aquesta rep una formació sobre les atencions als nens: com alletar-lo i alimentar-lo, com banyar-lo, canviar-lo, parlar-li i comportar-se amb ell.
  • Les mares aprenen a confiar el seu fill i a respectar les educadores i formadores.

A títol d’indicació, el centre d’Aïn Sebaâ té per vocació tranquil·litzar, valorar i encoratjar les mares en la construcció de la seva persona i el reforçament durable de la relació mare/infant.

En concret, l’aportació d’IMA serà utilitzada per cobrir el salari d’una de les educadores de la crèche del centre durant un any, a part de contribuir en les despeses de la compra de roba de treball de les educadores i en les despeses de menjar de la crèche.

Tlf: 613 046 340
Diagonal, 365, 1º 2ª - 08037 Barcelona
ima@amicsinfantsmarroc.org
CIF: G62555859