TALLERS DE FORMACIÓ I ACOMPANYAMENT EN LA POSTADOPCIÓ I L'ACOLLIMENT FAMILIAR 2024
gener, febrer i març
en línia

Atès l’interès que desperten els Tallers de formació i acompanyament en la postadopció i l’acolliment familiar, ja tenim a punt l'edició de 2024.

L’objectiu dels tallers és oferir a les famílies un espai on poder compartir preocupacions, angoixes i recursos en relació a temes sobre la postadopció o l’acolliment familiar. Els tallers estan pensats per parlar i tractar amb sensibilitat tots aquests temes, combinant les experiències personals de les famílies presents amb l’explicació de conceptes i coneixements teòrics. Es tracta de sessions obertes a totes les persones interessades per a compartir dubtes, obtenir eines de gestió emocional i treballar en els recursos personals i familiars.

Seran conduïts per la Nerea Larumbe, psicòloga infantil i juvenil especialitzada en traumateràpia infantil sistèmica.

En aquesta edició de 2024 els tallers seguiran sent en línia, ja que ens permet arribar a més famílies. 

L’activitat és gratuïta però les places són limitades i cal fer inscripció prèvia.

Els tallers es realitzaran en castellà. Trobareu l’enllaç a continuació per a inscriure-us: https://bit.ly/2024Tallers.

Organitzem els tallers d’enguany conjuntament amb AFNE (Associació de Famílies de Nens i Nenes d’Etiòpia) i  Adopcolombia (Asociación de Familias Adoptantes en Colombia) i comptem amb el suport de l’ICAA (Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció).

Els socis i sòcies de les tres associacions organitzadores tenen exclusivitat fins al 17 de gener en la inscripció, així que si ho sou afanyeu-vos perquè hi ha molta gent que hi està interessada.

Associacions de Famílies Adoptants de diferents països uneixen sinèrgies i presenten un projecte de sensibilització per a millorar la resposta a les necessitats educatives de l’alumnat adoptat/acollit

El que va néixer com una experiència comuna de moltes famílies de veure com en l'àmbit educatiu formal i no formal s'observaven carències a l’hora de comprendre les necessitats dels infants i joves adoptats o acollits, i de donar respostes adequades a aquestes necessitats des del punt de vista acadèmic, emocional i relacional, s’ha materialitzat en un document impulsat per associacions de famílies adoptants de diferents països, que es va presentar el passat dijous 1 de febrer a l’Auditori Teresa Pàmies del Centre Cívic Urgell de Barcelona, davant quasi 140 persones assistents.

El document, titulat “Propostes per a la millora de la resposta educativa a l’alumnat adoptat/acollit. Com afrontar el trauma relacional primerenc”, ha comptat amb el finançament i el suport de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA).

El projecte, que es va posar en marxa a finals de 2022, ha estat fruit del treball i la sinergia d’entitats com Amics dels Infants del Marroc (IMA), Associació de Famílies de Nens i Nenes d’Etiòpia (AFNE) i Asociación de Familias Adoptantes en Colombia (AdopColombia), juntament amb l’Asociación Petales España. Juntes, agrupen més de 700 famílies adoptives a Espanya.

L’acte de presentació va comptar amb la presència de Josep Maria Forné, director de l’ICAA i dels experts responsables de la redacció de la proposta: Vinyet Mirabent, que va parlar del trauma relacional primerenc i quins avenços científics en la neuropsicologia recolzen la seva definició; Jordi Plana, que va resumir les propostes que s’efectuen per a la millora dels infants adoptats/acollits en el sistema educatiu; i Xavier Garcia, que va parlar de la necessitat de col·laboració família-escola, de la sensibilització i del canvi de mirada vers aquests menors.

Treball en equip per a un objectiu comú

L’acte també va comptar amb la intervenció dels impulsors del document, responsables de les diferents associacions de famílies adoptants de països como Colòmbia, Marroc i Etiòpia.

Per a Isabel Rosa, presidenta d’AdopColombia, “aquest document, recull les maneres de crear un entorn educatiu que sigui sensible a las necessitats dels infants adoptats i acollits, reconeixent que el trauma pot afectar profundament el seu desenvolupament acadèmic i emocional”.

Afirma que la proposta presentada no és només un conjunt de recomanacions, sinó una crida a l’acció. “Ens recorda la responsabilitat de garantir que cada infants i jove tingui l’oportunitat d’aconseguir el seu potencial màxim, independentment dels desafiaments que hagi pogut tenir en el passat”.

Per part seva, Oscar Rosselló, coordinador general d’Amics dels Infants del Marroc (IMA), esmenta que el treball conjunt que ha representat l’elaboració d’aquest document per part de les associacions, “permet optimitzar recursos, fomentar sinèrgies i donar més força a les nostres demandes”. “Serà una forma d’ajudar a resoldre els problemes que moltes famílies tenen en relació amb l’aprenentatge, tant a nivell acadèmic (centres educatius) como en les activitats extraescolars, temps de menjador, etc.”, destaca.

Anna Canals, presidenta de l’Associació de Famílies de Nens i Nenes d’Etiòpia (AFNE) explica també la importància de la materialització d’aquest projecte: “amb aquest document volem que es reconegui el trauma relacional primerenc que pateixen molts infants i joves adoptats o acollits, com a una necessitat específica de suport educatiu.”

Assegura que “les propostes i recomanacions sobre com "mirar" els nostres fills, comprendre perquè actuen d’una manera o d’una altra, entendre perquè els costa aprendre, perquè se senten com se senten i poder ajudar-los eficaçment a ser ells mateixos de forma autònoma, a tenir les mateixes oportunitats que els altres, a adaptar les metodologies i els aprenentatges, a millorar la relació familiar, servirà de suport a moltes famílies que veuran ateses les seves necessitat en aquest aspecte”.

Finalment, per a María Jesús Sancha, delegada a Catalunya de PETALES (Asociación Ayuda Mutua Adversidad Temprana y Apego), aquesta iniciativa representa “un pas molt important en el reconeixement de l’adversitat primerenca i els trastorns derivats, com els relacionats amb el vincle i el desenvolupament i les greus conseqüències que tenen. La falta de coneixement i reconeixement fa molt complicada la situació d’aquests infants, joves i famílies a les escoles, ja que ens sentim poc compresos i recolzats”.

Qualifica el projecte como un gran recurs d’informació i formació per a docents, escoles i famílies, que promourà el treball conjunt que pot beneficiar tot l’alumnat. Per a Sancha, aquesta iniciativa intenta aportar un canvi esperat en el sistema educatiu, i va alineada amb els projectes d’altres comunitats autònomes relacionats amb “aules sensibles al trauma”. És un pas molt important de reconeixement d’una realitat i d’unes necessitats que no estan sent reconegudes ni ateses.

Les quatre associacions esperen que més entitats se sumin a aquesta iniciativa, per tal de tenir més força davant les institucions. Fan una crida a totes les persones i entitats interessades en el projecte que desitgin adherir-se, a contactar-les a través del correu electrònic: guiainclusio@gmail.com.

Per Nora Vergara Rodgers
Periodista col·laboradora d’AdopColombia

Oscar Rosselló, M. Jesús Sancha, Isabel Rosa, Xavier Garcia, Jordi Plana, Vinyet Mirabent, Anna Canals i Josep M. Forné.
Tlf: 613 046 340
Diagonal, 365, 1º 2ª - 08037 Barcelona
ima@amicsinfantsmarroc.org
CIF: G62555859