Projecte l'Àfrica Propera

Introducció

Amici dei Bambini treballa al Marroc des de 1992, desenvolupant projectes que tenen com a objecte la promoció i tutela dels drets de la infància, amb una particular atenció per als nens més exposats al risc de l’abandonament en institucions o a la vida al carrer. Al llarg d’aquests anys, Amici dei Bambini ha aprofundit l’estudi de les dinàmiques de l’abandonament juvenil en un país de cultura islàmica com el Marroc i ha perfeccionat les metodologies d’intervenció social i educativa, en consideració i respecte al medi cultural de les famílies i de les institucions locals.

Amici dei Bambini coneix les difícils realitats dels Centres d’acollida al Marroc i col·labora amb les diferents associacions que gestionen les estructures d’acollida en diferents fronts:

  1. Promoure la cultura de l’acollida per garantir que molts altres infants puguin trobar una família, perquè un hospital o institució, encara que sigui el millor del món, no podrà mai reemplaçar el valor i la importància de ser estimat per una mare i per un pare.
  2. Iniciar un programa de recolzament social i educatiu per als menors abandonats acollits en els diversos centres a través de l’obertura de ludoteques o espais de joc per desenvolupar activitats ludico-recreatives, socialitzadores i educatives i millorar així les condicions de vida d’aquests nens.
  3. Afavorir la reinserció social i professional dels adolescents. Sovint els joves que han viscut en una institució tota la vida no tenen ni tan sols els documents necessaris per a la recerca d’una feina. Joves de 20-25 anys es troben així obligats a quedar-se en la institució només somniant en el dia que puguin anar-se’n i ser autònoms.
  4. Implementar cursos específics de formació, actualització i perfeccionament per al personal de les institucions per tal de millorar-ne la relació amb els nens.

El projecte

El projecte “L’Àfrica Propera” té com a objectiu acompanyar els nens i adolescents marroquins allotjats en alguns centres d’acollida per a menors sense protecció familiar, per combatre el mal de l’abandonament i oferir-los noves possibilitats i esperances per al futur. El projecte es desenvolupa en set centres, dispersos en diferents ciutats marroquines: Centro Lalla Meriem de Rabat, Maison d’Enfants Akkari de Rabat, Home Lalla Amina de Benslimane, Maison d’Enfants Fassia e Dar Atfal Al Wafae de Fès, Fondation Rita Zniber de Meknès, Sidi Bernoussi de Casablanca.

Lloc i durada

La intervenció d’IMA dins la macrointervenció “L’Àfrica propera” d’Ai.Bi. es durà a terme a Meknès, en el centre “Le Nid” de la Fundació Rita Zniber, ubicat a l’última planta de l’hospital Mohamed V.

Beneficiaris

103 nens dels 0 als 5 anys acollits en el centre Le Nid, entre els quals hi ha 36 amb greus discapacitats físiques i/o mentals.

Objectiu

Oferir als nens del centre un espai equipat per a les activitats ludico-recreatives en què, a través del joc, puguin expressar-se i desenvolupar les seves capacitats motores, intel·lectuals i relacionals.

Activitat

Dins del centre Le Nid Ai.Bi. Amici dei Bambini ha fet dues ludoteques, una dedicada als nens amb discapacitat i una dedicada als altres nens, en particular a aquells nens que estan entre els 0 i 24 mesos que encara no van a la guarderia (escola materna).

Les ludoteques han estat equipades amb jocs i materials idonis per als nens i eines per estimular els seu desenvolupament i la seva creativitat. La ludoteca és un lloc protegit i estimulant per als nens, que els ofereix la possibilitat de relacionar-se entre ells i realitzar noves experiències, evitant el risc que la monotonia i la pobresa d’estímuls de la vida en el centre afecti el seu creixement.

En concret, l’aportació d’IMA serà utilitzada per cobrir el salari de la ludotecària dedicada als nens discapacitats i encarregada d’organitzar tallers i activitats.

Tlf: 613 046 340
ima@amicsinfantsmarroc.org
CIF: G62555859